środa, 21 grudnia 2022

Paszteciki z pieczarkami - pani Gosia poleca!

Dzień dobry , dzisiaj pani Gosia G. przygotowała dla Was przedświąteczną niespodziankę.
 
Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia,  każda gospodyni dwoi się i troi, aby stół i potrawy na świątecznym stole były smaczne. Jeśli szukacie jakiejś innej potrawy, podaję przepis na zrobienie samodzielnie pasztecików z pieczarkami, które dobrze smakują z barszczem.

Ciasto francuskie

300 g mąki, 
300 g masła 
150 ml wody(zimnej) 
1 łyżka octu, 
sól. 
Z tej ilości otrzymujemy ok. 750 g ciasta.

Jeśli chcecie, by pasztecików było dużo np. około 80 szt. Wówczas proponuję wziąć ten przepis razy 5, czyli 300 g mąki x 5 wówczas mamy mąki 1,500 g, czyli 1,5 kg.

 

PRZYGOTOWANIE CIASTA FRANCUSKIEGO

1.      Wymieszaj 90% mąki i 10 % masła, sól rozpuść w wodzie (zimnej), dodaj do niej ocet i połącz z mąką.

2.   Zagnieść jednolite twarde ciasto. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na 1 – 2 godziny.

3.   Zagnieść 90% masła i 10% mąki. Masę włożyć między dwie warstwy folii, rozwałkować na grubość 2 cm i wstawić do lodówki na około 30 min.

4. Rozwałkować schłodzone ciasto (makaronowe) na jednej jego połowie ułożyć rozwałkowane i schłodzone masło z mąką.

5.  Złożyć ciasto na pół, przykrywając nim masło i zlepić brzegi, aby nie wysunęło się w czasie wałkowania.

6.   Rozwałkować ciasto z masłem w środku.

7.   Złożyć rozwałkowane ciasto na 3 części i odłożyć do lodówki na 15 – 30 min.

8.  Wyjąc ciasto z lodówki, rozwałkować i ponownie złożyć na 3 części i wstawić do lodówki. Te czynności powtórzyć 3lub 4 razy.

9.  Rozwałkować ciasto i wykrawać kwadraty. Włożyć nadzienie z przygotowanych wcześniej pieczarek (muszą być odsączone).

      Piec 15- 20 minuty w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220 – 240 st. C

 Dzień wcześniej! zrób farsz z pieczarek. Osól go i popierz odrobinę więcej, aby były wyczuwalne przez ciasto.
 
 Zdjęcia poglądowe pani Gosi 




Wesołych Świąt!!!