czwartek, 7 maja 2020

Drożdżowe ślimaczki cynamonowe


Dzień dobry, dzisiaj na warsztat weźmiemy ciasto drożdżowe. 
Ale nie będzie to  ciasto drożdżowe z kruszonką

 Zrobimy drożdżowe ślimaczki cynamonowe.
Cynamonowe drożdżówki, czy jak też je nazywają bułeczki
 są idealne na drugie śniadanie czy do popołudniowej kawy.

Do zrobienia ciasto potrzebujemy:
(przepis do pobrania na końcu postu) 

 
  • 1 szklankę mleka
  • 3 dkg drożdży 
  • 1 jajko i 2 żółtka
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 7 dkg masła
  • 5 dkg cukru
  • szczyptę soli

 
Na nadzienie potrzebujemy:

 
  •  1/2 szklanki cukru
  • 2 dkg cynamonu mielonego
  • 7 dkg masła
  • łyżka cukru waniliowego

ZACZYNAMY :)

I.
 Rozrabiamy drożdże:
 letnie mleko +drożdże pokruszone+ łyżeczka cukru +łyżeczka   
 mąki i odstawiamy do wyrośnięcia



 II.
Podgrzewamy mleko 
Roztapiamy w rondelku masło 
Jajko i żółtka wybijamy do miski

Do jajek wsypujemy cukier,  szczyptę soli i roztrzepujemy


III.
Do roztrzepanych jajek dodajemy po kolei: mąkę, roztopione  masło, połowę mleka, drożdże i opcjonalnie resztę mleka. 
Ciasto musi być dość gęste!!!

 IV.
Ciasto wyrabiamy

 i odstawiamy do ciepłego miejsca do wyrośnięcia - około godziny

V.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski i dzielimy na dwie części 

Ciasto rozwałkowujemy (pamiętaj żeby lekko podsypać je mąką!)
VI.
Smarujemy je roztopionym i chłodnym masłem,
Posypujemy cukrem zmieszanym z cukrem waniliowym
 i cynamonem.
 Ciasto zwijamy jak roladę i...
 tniemy w 1,5-2 cm krążki.

VII.
Ślimaczki układamy na blaszce
 i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 0,5 godziny)


Przed wstawieniem do pieca smarujemy je jajkiem rozbełtanym
 z mlekiem (1 jajko i 3 łyżki mleka)

Pieczemy w piekarniku nagrzanym góra dół,
 u mnie 175 stopni C,  przez  około 15 minut
 VII.
Po wyjęciu z piekarnika
Polukrowane:)
Na łonie natury pałaszowane:)
Przepis do pobrania:


Pozdrawiam , Ania S