Dzień dobry, dawno nie nic razem nie piekliśmy. Zapraszam Was zatem do kuchni.
Dzisiaj porozmawiamy o cieście marchewkowym
i przygotujemy jedną z jego prostszych wersji.
Co to jest właściwie ciasto marchewkowe?
To słodki placek z tartą marchewką, popularny w krajach anglosaskich.
Marchewka mięknie podczas
pieczenia, nadając ciastu miękką, gęstą i wilgotną konsystencję.
Ciasto marchewkowe bardziej
przypomina owocowy chleb, aniżeli tradycyjny, słodki placek:
najpierw
miesza się mokre składniki (tłuszcz, jajka oraz marchew), potem suche
(mąkę, sodę,
proszek do pieczenia, przyprawy, cukier), a ostatecznie łączy wszystko
razem. Surowa masa nie jest gładka, raczej gęsta i grudkowata.
Ciasto marchewkowe można jeść bez dodatków, jednak najczęściej podaje się je z lukrem, kremową polewą z sera białego,
posypane kruszonymi orzechami. Czasem ozdabia się je płatkami z cukru
przypominającymi marchewkę. Zazwyczaj piecze się je w prostokątnych,
podłużnych lub okrągłych foremkach, a podaje pokrojone w kwadraty. W Stanach Zjednoczonych i w Wielkiej Brytanii
ciasto marchewkowe można bez problemu kupić w sklepach spożywczych
(wersja z przedłużoną datą ważności) lub w cukierniach (świeże).
Tyle informacji, teraz przystępujemy do pracy.
Do upieczenia najprostszej wersji ciasta potrzebne będą:
2 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
4 duże marchewki
4 jajka
1 szklanka oleju
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
10 dag orzechów włoskich
Oddziel żółtka od białek.
Ubij białka na sztywno z cukrem.
Następnie do białek dodaj żółtka
(ubijamy tak jak na biszkopt)
Do ubitych na sztywno jajek z cukrem dodaj startą marchewkę delikatnie wymieszaj.
Następnie wlej olej i delikatnie wymieszaj
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia,
cynamonem i sodą i przesiej do miski z ciastem.
Wymieszaj dokładnie!
Na koniec dodaj rozdrobnione orzechy włoskie.
Ciasto wylej na wyłożoną papierem blachę.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym góra/dół
w temperaturze 180 stopni.
Czas pieczenia- około 50 minut
lub do tzw suchego patyczka.
Swoje ciasto piekłam na blaszce o długości 36 cm. Ciasto po upieczeniu ma wysokość około 5 cm
Bardzo lubię taką najprostszą wersję ciasta.
Jest pyszne, wilgotne i można je długo przechowywać.
Ale możesz polać je rozpuszczoną czekoladą, lukrem
czy posmarować kremem ze śmietanki i mascarpone.
życzę udanych wypieków, Ania S
Przepis do pobrania: