piątek, 30 października 2020

Ciasto marchewkowe z orzechami

Dzień dobry, dawno nie nic  razem nie piekliśmy. Zapraszam Was zatem do kuchni. 
Dzisiaj  porozmawiamy o cieście marchewkowym
 i przygotujemy jedną z jego prostszych wersji.

 

 Co to jest właściwie ciasto marchewkowe?

To słodki placek z tartą marchewką,  popularny w krajach anglosaskich. 
Marchewka mięknie podczas pieczenia, nadając ciastu miękką, gęstą i wilgotną konsystencję.
 
Ciasto marchewkowe bardziej przypomina owocowy chleb, aniżeli tradycyjny, słodki placek: 
najpierw miesza się mokre składniki (tłuszcz, jajka oraz marchew), potem suche (mąkę, sodę, proszek do pieczenia, przyprawy, cukier), a ostatecznie łączy wszystko razem. Surowa masa nie jest gładka, raczej gęsta i grudkowata. 
 
Ciasto marchewkowe można jeść bez dodatków, jednak najczęściej podaje się je z lukrem, kremową polewą z sera białego, posypane kruszonymi orzechami. Czasem ozdabia się je płatkami z cukru przypominającymi marchewkę. Zazwyczaj piecze się je w prostokątnych, podłużnych lub okrągłych foremkach, a podaje pokrojone w kwadraty. W Stanach Zjednoczonych i w Wielkiej Brytanii ciasto marchewkowe można bez problemu kupić w sklepach spożywczych (wersja z przedłużoną datą ważności) lub w cukierniach (świeże).  
 
 
Tyle informacji, teraz przystępujemy do pracy.
Do upieczenia najprostszej wersji ciasta potrzebne będą:
 
 

 
2 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru 
4 duże marchewki 
4 jajka
1 szklanka oleju 
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
2 łyżeczki cynamonu
10 dag orzechów włoskich
  
 
  
 
 
 
Oddziel żółtka od białek. 
Ubij białka na sztywno z cukrem. 
Następnie do białek dodaj żółtka 
(ubijamy tak jak na biszkopt)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Do ubitych na sztywno jajek z cukrem dodaj startą marchewkę delikatnie wymieszaj.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Następnie wlej olej i delikatnie wymieszaj 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, 
cynamonem i sodą i przesiej do miski z ciastem.
Wymieszaj dokładnie!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Na koniec dodaj rozdrobnione orzechy włoskie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ciasto wylej  na wyłożoną papierem blachę.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pieczemy w piekarniku nagrzanym góra/dół 
w temperaturze 180 stopni. 
Czas pieczenia- około 50 minut
lub  do tzw suchego patyczka.  
 
Swoje ciasto piekłam na blaszce o długości 36 cm. Ciasto po upieczeniu ma wysokość około 5 cm
 
 
 
 
 
Bardzo lubię  taką najprostszą wersję ciasta.
 Jest pyszne, wilgotne i można je długo przechowywać.
Ale możesz polać je rozpuszczoną czekoladą, lukrem
 czy posmarować kremem ze śmietanki i mascarpone.
 
życzę udanych wypieków, Ania S




Przepis do pobrania: