czwartek, 31 grudnia 2020

Pizzerki z ciasta francuskiego z cukinią

 Dzień dobry, tak tak,  nie mylisz się,
to już dzisiaj żegnamy Stary i witamy Nowy Rok!
 
Co prawda nie możemy organizować hucznych imprez, 
ale mała domówka z dobra muzyką, ciekawym filmem i pysznym jedzonkiem 
to jest to, co tygryski lubią najbardziej :) 

Co mówisz? w domu tylko golonka i kiełbasa..... 
Od czego masz nas. Pomożemy Ci przygotować szybką,  pyszną przekąskę.
 
Na dzisiejszy wieczór szef kuchni poleca: 
Pizzerki z ciasta francuskiego z cukinią, mozzarellą i czerwonym pesto 
 

Czas przygotowania przekąsek (bez zakupów) -30 minut !
za towar zapłaciłam 14,70 zł
    



Do przygotowania 15 pizzerek potrzebujesz:

- 1 opakowanie  ciasta francuskiego
-  jedna mała cukinia 
-  słoiczek czerwonego Pesto
- 10 plasterków sera mozzarella (ok 15 dkg)
- ziarna sezamu ( to dodatek-  możesz ominąć:) )
 
 
Zaczynamy:
 
 
 
 
 
 
 
Cukinię potnij na plasterki 3-4 mm leciutko!    posyp solą. Odstaw.

 
 
 
 W tym czasie rozwiń ciasto francuskie
 i pokrój jak na zdjęciu-  na 15 kwadratów  





 

 

 
 
 
 
 
Ciasto przełóż na blachę, posmaruj czerwonym pesto, tak jak na zdjęciu obok ...








 

 

 

Na pesto połóż plasterek sera mozzarella







Na pesto połóż kawałek cukinii

Delikatnie posyp pieprzem.
  
Cukinię przed położeniem na pizzerce 
lekko osusz papierowym ręcznikiem!
 
 Jeśli masz, możesz pizzerkę posypać ziarnami sezamu, ale nie jest to konieczne.





 
 
 
Tak przygotowane ciasto wędruje do pieca 
nagrzanego do 175stopni C na około 15 minut. 
Piekarniki są różne- kontrola wskazana!






 
Pizzerki można jeść na ciepło, ale równie dobrze smakują na zimno. 
Można odgrzewać je w mikrofalówce (kilkanaście sekund!)

 
Życzę Wam smacznego i udanego Sylwestra! 
Pozdrawiam Ania S
 
Szczęśliwego Nowego Roku!
Do szybkiego zobaczenia!