piątek, 24 kwietnia 2020

Batoniki bakaliowe

Dzień dobry, dzisiaj wspólnie zrobimy zdrowe batoniki bakaliowe

Batoniki bakaliowe to połączenie płatków owsianych
 z nasionami słonecznika, lnu, sezamem,
 ryżem preparowanym oraz rodzynkami, morelami i żurawiną.
 Bakalie można oczywiście dobierać według własnych upodobań. Samo zdrowie :)


Domowe batoniki są idealne jako przekąska.
Są łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Zaczynamy :

Przygotuj:

1,5 szklanki ryżu preparowanego
1,5 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki łuskanych nasion słonecznika
4 łyżki sezamu
2 łyżki nasion lnu
1 szklanka bakalii (ja dałam rodzynki, żurawinę i morele)
5 łyżek miodu
4 łyżki oleju
szczyptę soli 


 Bakalie posiekaj na deseczce na drobne kawałki

Olej, miód i szczyptę soli wlej do garnuszka
 i zagotowuj (mieszaj!)


Wszystkie suche składniki + bakalie wymieszaj w miseczce
 a następnie wlej do nich roztopiony miód z olejem.

 Wszystko dokładnie połącz!


 Masę bakaliową wyłóż na blaszkę
- u mnie blaszka miała wymiar 28/33 cm,
 ugnieć masę i wyrównaj.

Wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, 
grzanie góra-dół na około 15 minut (sprawdzaj czy się nie przypala)



 Tak wygląda masa po wyjęciu z piekarnika.
 Odłóż ją do ostygnięcia. 

 Batoniki są miękkie, słodko-kwaśne, dość ładnie się kroją
i są pyszne! 

Przepis do wydruku:


 Życzę smacznego i pozdrawiam , AniaS