Dzień dobry, dzisiaj wspólnie zrobimy zdrowe batoniki bakaliowe
Batoniki bakaliowe to połączenie płatków owsianych
z nasionami słonecznika,
lnu, sezamem,
ryżem preparowanym oraz rodzynkami, morelami i żurawiną.
Bakalie można oczywiście dobierać według własnych upodobań.
Samo zdrowie :)
Domowe batoniki są idealne jako przekąska.
Są łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Zaczynamy :
Przygotuj:
1,5 szklanki ryżu preparowanego
1,5 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki łuskanych nasion słonecznika
4 łyżki sezamu
2 łyżki nasion lnu
1 szklanka bakalii (ja dałam rodzynki, żurawinę i morele)
1,5 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki łuskanych nasion słonecznika
4 łyżki sezamu
2 łyżki nasion lnu
1 szklanka bakalii (ja dałam rodzynki, żurawinę i morele)
5 łyżek miodu
4 łyżki oleju
szczyptę soli
4 łyżki oleju
szczyptę soli
Bakalie posiekaj na deseczce na drobne kawałki
Olej, miód i szczyptę soli wlej do garnuszka
i zagotowuj (mieszaj!)
Wszystkie suche składniki + bakalie wymieszaj w miseczce
a następnie wlej do nich roztopiony miód z olejem.
Wszystko dokładnie połącz!
Masę bakaliową wyłóż na blaszkę
- u mnie blaszka miała wymiar 28/33 cm,
ugnieć masę i wyrównaj.
Wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika,
grzanie góra-dół na około 15 minut (sprawdzaj czy się nie przypala)
Tak wygląda masa po wyjęciu z piekarnika.
Odłóż ją do ostygnięcia.
Batoniki są miękkie, słodko-kwaśne, dość ładnie się kroją
i są pyszne!
Przepis do wydruku:
Życzę smacznego i pozdrawiam , AniaS
Polecam Samczne batoniki bakaliowe pyszne sama ich próbowałam w domu pozdrawiam serdecznie Marysia
OdpowiedzUsuńCiesz ę się że smakowały. Ja je uwielbiam i chyba dzisiaj znowu sobie upiekę:)
Usuń