piątek, 13 listopada 2020

Rożki piwne ze śliwkami

 Dzień dobry, dzisiaj zapraszam do mojej kuchni. 
Wspólnie wykonamy bardzo proste rożki piwne ze śliwkami.

 To najprostszy przepis na kruche ciasto. 


Ciasta kruche otrzymujemy  z połączenia w jednolitą masę mąki, tłuszczu, jaj lub piwa lub kwaśnej śmietanki. Cechą charakterystyczną wyrobów z ciasta kruchego jest ich łatwość kruszenia się. Uzyskuje się ją przez stosowanie dłużej ilości tłuszczu, który utrudnia sklejanie się poszczególnych składników ciasta.

Ważne  aby ciasto zagniatać szybko, bo to gwarantuje że będzie kruche!

 

Do wykonania ciasta piwnego potrzebujemy tylko 3 składniki! 

Składniki na około 30 – 40 rożków:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250g zimnego niesolonego masła (można zastąpić margaryną)
  • 1/2 szklanki jasnego piwa

Dodatkowo:

  • marmolada, powidła lub wędzone śliwki
  • cukier puder


Zaczynamy:



  

Masło musi być bardzo mocno schłodzone, starte na tarce o dużych oczkach.

 Mąkę trzeba przesiać

 

 

 

 

 

 

Wymieszaj szybko, najlepiej łyżką, mąkę z masłem



 

Dadaj piwo i wyrób ciasto.













Staraj się robić to szybko!









Wyrobione ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na co najmniej

 2 godziny. 

Musi być dobrze schłodzone!







 
 
 
Przygotuj powidła lub marmoladę.
 Ja w rożki wkładam wędzone śliwki - bo je uwielbiam!


 Ciasto porcjami wyjmuj z lodówki, sprawnie rozwałkuj i potnij na kwadraty mniej więcej  7/7 cm

Na każdy kwadrat nałóż powidła, zawiń i sklej  rogi tak jak na zdjęciu









Rożki  ułóż na wyłożonej papierem blaszce, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C 
i piecz około 20 minut








Rożki  po wyjęciu z piekarnika wystudź i polukruj. 
 

Rożki  to szybki i smaczny dodatek do popołudniowej kawy:) 

 
Na koniec pokażę Wam realizacje  bardziej ambitnie.
 
Zobaczcie  jakie pyszne drożdżowe rogaliki na Świętomarcińskie Święto
upiekła Paulina z mamą , mama Marcina S oraz rogaliki u państwa Czubak
 




Pozdrawiam , Ania S