To najprostszy przepis na kruche ciasto.
Ciasta kruche otrzymujemy z połączenia w jednolitą masę mąki, tłuszczu, jaj lub piwa lub kwaśnej śmietanki. Cechą charakterystyczną wyrobów z ciasta kruchego
jest ich łatwość kruszenia się. Uzyskuje się ją przez stosowanie dłużej
ilości tłuszczu, który utrudnia sklejanie się poszczególnych składników
ciasta.
Ważne aby ciasto zagniatać szybko, bo to gwarantuje że będzie kruche!
Do wykonania ciasta piwnego potrzebujemy tylko 3 składniki!
Składniki na około 30 – 40 rożków:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 250g zimnego niesolonego masła (można zastąpić margaryną)
- 1/2 szklanki jasnego piwa
Dodatkowo:
- marmolada, powidła lub wędzone śliwki
- cukier puder
Zaczynamy:
Masło musi być bardzo mocno schłodzone, starte na tarce o dużych oczkach.
Mąkę trzeba przesiać
Wymieszaj szybko, najlepiej łyżką, mąkę z masłem
Dadaj piwo i wyrób ciasto.
Staraj się robić to szybko!
Wyrobione ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na co najmniej
Musi być dobrze schłodzone!
Ciasto porcjami wyjmuj z lodówki, sprawnie rozwałkuj i potnij na kwadraty mniej więcej 7/7 cm
Na każdy kwadrat nałóż powidła, zawiń i sklej rogi tak jak na zdjęciu
Pozdrawiam , Ania S
Tak naprawdę Rogale upiekła moja bratowa pozdrawiam serdecznie Marysia 🥐
OdpowiedzUsuńPyszne Agnieszka P
OdpowiedzUsuń