Święta wielkanocne już za nami, wielkanocne baby już zjedzone.
Babka- jedno z najpopularniejszych,
najlepiej przechowujących się suchych ciast.
Trudno wyliczyć ile jest rodzajów babek:
z makiem na białkach, cytrynowa na kisielu,
drożdżowa, piaskowa, majonezowa, gotowana,
jogurtowa, z owocami itd...
Jak to stara kucharka mówi - tyle babek ile kucharek:)
Dzisiaj upieczemy wspólnie babkę piaskową cytrynową.
Potrzebne produkty:
4 jaj
kostka masła 250g- lub margaryna (miękkie!!!)
20 dkg cukru
20 dkg mąki tortowej
2 czubate łyżki kartoflanki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cytryna
lukier
3 łyżki soku z cytryny
odrobina wody
8-10 łyżek pudru cukru
Zaczynamy
1. Wszystkie suche składniki mieszamy w miseczce
(mąka, kartoflanka i proszek do pieczenia
2. myjemy i wyparzamy cytrynę, ocieramy jej skórkę
i wyciskamy z niej sok
3, miękkie masło kroimy na kawałki i mikserem rozcieramy bardzo dokładnie
4. Do utartego masła dodajemy stopniowo jaka i cukier
i cały czas ucieramy masę mikserem
4. Do utartej masy dodajemy suche produkty, skórkę
i sok z cytryny. Ciasto dokładnie mieszamy.
5. Ciasto wykładamy na formę z kominem.
Formę dobrze wysmarujemy tłuszczem i posypujemy bułką
tartą. Jeśli użyjesz formy silikonowej wystarczy lekko opruszyć
mąką
6. Ciasto pieczemy na środkowej półce, grzełka góra-dół,
175 stopni C, przez 40 minut.
7. Wystudzone ciasto lukrujemy. Lukier powinien mieć
konsystencję bardzo gęstej śmietany
Zapraszam na pyszna cytrynową babkę!
SPRÓBUJ UPIEC SWOJĄ CYTRYNOWĄ BABKĘ.
MOŻE POMOŻE CI KTOŚ Z DOMOWNIKÓW.
i koniecznie pochwal się . Czekamy na zdjęcia!
Pozdrawiam, Ania S