poniedziałek, 20 kwietnia 2020

Gimnastyka - Ćwiczenia rozciągające całego ciała w pozycjach niskich.

Zapraszamy Cię dzisiaj do wykonania 
kilku *ćwiczeń rozciągających całego ciała 
w pozycjach niskich.


*Filmy instruktażowe zrealizowano w ramach projektu „Edukacja zdrowotna w profilaktyce urazów i promocji bezpieczeństwa”, finansowanego ze środków Narodowego Programu Zdrowia 2016-2020, realizowanego w ramach Celu operacyjnego nr 5: Promocja zdrowego i aktywnego starzenia się. Główne zadanie projektu to edukacja w zakresie tematyki urazów i upadków – czynników predysponujących do ich wystąpienia oraz sposobów prewencji. Upadki to jedna z głównych przyczyn utraty zdrowia i życia wśród osób starszych. Stanowią tym samym znaczący problem społeczny.

Babka cytrynowa- kurs krok po kroku

Święta wielkanocne  już za nami, wielkanocne baby już zjedzone.

Babka- jedno z najpopularniejszych, 
 najlepiej przechowujących się suchych ciast.

Trudno wyliczyć ile jest rodzajów babek: 
 z makiem na białkach, cytrynowa na kisielu,  
drożdżowa, piaskowa,  majonezowa,  gotowana,  
jogurtowa,  z owocami itd...

 Jak to stara kucharka mówi - tyle babek ile kucharek:) 

Dzisiaj upieczemy wspólnie babkę piaskową cytrynową.


Potrzebne produkty: 



4 jaj
kostka masła 250g- lub margaryna (miękkie!!!)
20 dkg cukru
20 dkg mąki tortowej
2 czubate łyżki kartoflanki 
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cytryna 

lukier 
3 łyżki soku z cytryny
odrobina wody
8-10 łyżek pudru cukru 

 Zaczynamy 
1. Wszystkie suche składniki mieszamy w miseczce 
    (mąka, kartoflanka i proszek do pieczenia 
2. myjemy i wyparzamy cytrynę, ocieramy jej skórkę
    i wyciskamy z niej sok

 3, miękkie masło kroimy na kawałki i mikserem rozcieramy bardzo dokładnie



4. Do utartego masła dodajemy stopniowo jaka i cukier
     i cały czas ucieramy masę mikserem


 4. Do utartej masy dodajemy suche produkty, skórkę
      i sok z cytryny. Ciasto dokładnie mieszamy.


 5. Ciasto wykładamy na formę z kominem.
     Formę dobrze wysmarujemy  tłuszczem i posypujemy bułką
     tartą. Jeśli użyjesz formy silikonowej wystarczy lekko opruszyć
      mąką

 6. Ciasto pieczemy na środkowej półce, grzełka góra-dół, 
     175 stopni C, przez 40 minut.



 7. Wystudzone ciasto lukrujemy. Lukier powinien mieć 
     konsystencję bardzo gęstej śmietany 

Zapraszam na pyszna cytrynową babkę!



 SPRÓBUJ UPIEC SWOJĄ CYTRYNOWĄ BABKĘ.
 MOŻE POMOŻE CI KTOŚ Z DOMOWNIKÓW.
i koniecznie pochwal się . Czekamy na zdjęcia!
Pozdrawiam, Ania S