Święta wielkanocne już za nami, wielkanocne baby już zjedzone.
Babka- jedno z najpopularniejszych,
najlepiej przechowujących się suchych ciast.
Trudno wyliczyć ile jest rodzajów babek:
z makiem na białkach, cytrynowa na kisielu,
drożdżowa, piaskowa, majonezowa, gotowana,
jogurtowa, z owocami itd...
Jak to stara kucharka mówi - tyle babek ile kucharek:)
Dzisiaj upieczemy wspólnie babkę piaskową cytrynową.
Potrzebne produkty:
4 jaj
kostka masła 250g- lub margaryna (miękkie!!!)
20 dkg cukru
20 dkg mąki tortowej
2 czubate łyżki kartoflanki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cytryna
lukier
3 łyżki soku z cytryny
odrobina wody
8-10 łyżek pudru cukru
Zaczynamy
1. Wszystkie suche składniki mieszamy w miseczce
(mąka, kartoflanka i proszek do pieczenia
2. myjemy i wyparzamy cytrynę, ocieramy jej skórkę
i wyciskamy z niej sok
3, miękkie masło kroimy na kawałki i mikserem rozcieramy bardzo dokładnie
4. Do utartego masła dodajemy stopniowo jaka i cukier
i cały czas ucieramy masę mikserem
4. Do utartej masy dodajemy suche produkty, skórkę
i sok z cytryny. Ciasto dokładnie mieszamy.
5. Ciasto wykładamy na formę z kominem.
Formę dobrze wysmarujemy tłuszczem i posypujemy bułką
tartą. Jeśli użyjesz formy silikonowej wystarczy lekko opruszyć
mąką
6. Ciasto pieczemy na środkowej półce, grzełka góra-dół,
175 stopni C, przez 40 minut.
7. Wystudzone ciasto lukrujemy. Lukier powinien mieć
konsystencję bardzo gęstej śmietany
SPRÓBUJ UPIEC SWOJĄ CYTRYNOWĄ BABKĘ.
MOŻE POMOŻE CI KTOŚ Z DOMOWNIKÓW.
i koniecznie pochwal się . Czekamy na zdjęcia!
Pozdrawiam, Ania S
Witam ponownie wykonałam babkę Cytrynową była bardzo dobra polecam wszystkim paniom które nie próbowały pozdrawiam serdecznie Marysia
OdpowiedzUsuńMario! wielkie brawa dla Ciebie. Możesz być przykładem dla swoich kolegów!
Usuń