Dzisiaj gościmy w kuchni pani Gosi.
Razem upieczemy mazurek świąteczny
"Mazurek ma to do siebie, że ma być słodki.
Ten właśnie taki jest. Lubimy go, jest pyszny"
Przygotuj produkty:
20 dkg mąki,
10 dkg masła,
1 żółtko
2 łyżki cukru pudru
odrobina soli
i opcjonalnie woda ok. 2 łyżki - gdy ciasto jest zbyt suche.
Wszystkie składniki połącz w mikserze
lub pokrój masło na małe kawałki i wymieszaj w misce z mąką, żółtkiem, solą, cukrem pudrem. Ciasto należy wymieszać bardzo szybko, powinno dać się ulepić kulkę.
lub pokrój masło na małe kawałki i wymieszaj w misce z mąką, żółtkiem, solą, cukrem pudrem. Ciasto należy wymieszać bardzo szybko, powinno dać się ulepić kulkę.
Owiń ciasto w folię i włóż do lodówki na przynajmniej pół godziny – ciasto musi dobrze się schłodzić.
Weź formę ok. 28 cm, rozwałkuj ciasto
i wyłóż je na formę wyłożoną papierem pergaminowym.
Po nakłuwaj widelcem.
I obciąż ciasto suchą fasola lub ryżem.