piątek, 10 kwietnia 2020

Mazurek wielkanocny- kurs krok po kroku

Dzisiaj gościmy w kuchni pani Gosi.
Razem upieczemy mazurek świąteczny

"Mazurek ma to do siebie, że ma być słodki. 
Ten właśnie taki jest. Lubimy go, jest pyszny" 


 Przygotuj produkty:


 20 dkg mąki,
10 dkg masła, 
1 żółtko
2 łyżki cukru pudru
odrobina soli
i opcjonalnie woda ok. 2 łyżki - gdy ciasto jest zbyt suche. 



 Wszystkie składniki połącz w mikserze 
lub pokrój masło na  małe kawałki i wymieszaj w misce z mąką, żółtkiem, solą, cukrem pudrem. Ciasto należy wymieszać bardzo szybko,  powinno dać się ulepić kulkę.
 Owiń ciasto w folię i włóż do lodówki na przynajmniej pół godziny – ciasto musi dobrze się schłodzić.

Weź formę ok. 28 cm,  rozwałkuj ciasto 
i wyłóż je na formę wyłożoną papierem pergaminowym.


 Po nakłuwaj widelcem.

I obciąż ciasto suchą fasola lub ryżem.


Nagrzej piekarnik do 200 stopni C.
Wstaw ciasto do piekarnika na 7 minut
 Po tym czasie zdejmij obciążenie i piecz ciasto jeszcze 
ok. 13 – 18 min  (wszystko zależy od tego jaki macie piekarnik)

Po upieczeniu ciasto ostudź

Wyłóż ciasto dżemem, który musisz wymieszać z sokiem z połowy cytryny – by nie był zbyt słodki!


 A teraz rozgrzej masę kajmakową (musi być lejąca)
 i polej nią ciasto wypełnione dżemem. 
Tak by masa przykryła idealnie cały mazurek. 

 Udekoruj mazurek świeżymi malinami,
 jeśli masz świeże listki mięty wykorzystaj je do dekoracji

Nasz tajemniczy fotograf na stole u pani Gosi wypatrzył
 jeszcze jeden mazurek: orzechowo migdałowy.



Wyglądają apetycznie, czy Tobie też cieknie ślinka na ich widok?

przepis do pobrania:


2 komentarze:

  1. Małgorzata - proszę podaj ile przytyję jak zjem takiego mazurka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nic. Na Święta liczy się tylko przyjemność!!!

    OdpowiedzUsuń

Napisz do nas :)