Dzisiaj gościmy w kuchni pani Gosi.
Razem upieczemy mazurek świąteczny
"Mazurek ma to do siebie, że ma być słodki.
Ten właśnie taki jest. Lubimy go, jest pyszny"
Przygotuj produkty:
20 dkg mąki,
10 dkg masła,
1 żółtko
2 łyżki cukru pudru
odrobina soli
i opcjonalnie woda ok. 2 łyżki - gdy ciasto jest zbyt suche.
Wszystkie składniki połącz w mikserze
lub pokrój masło na małe kawałki i wymieszaj w misce z mąką, żółtkiem, solą, cukrem pudrem. Ciasto należy wymieszać bardzo szybko, powinno dać się ulepić kulkę.
lub pokrój masło na małe kawałki i wymieszaj w misce z mąką, żółtkiem, solą, cukrem pudrem. Ciasto należy wymieszać bardzo szybko, powinno dać się ulepić kulkę.
Owiń ciasto w folię i włóż do lodówki na przynajmniej pół godziny – ciasto musi dobrze się schłodzić.
Weź formę ok. 28 cm, rozwałkuj ciasto
i wyłóż je na formę wyłożoną papierem pergaminowym.
Po nakłuwaj widelcem.
I obciąż ciasto suchą fasola lub ryżem.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni C.
Wstaw ciasto do piekarnika na 7 minut
Po tym czasie zdejmij obciążenie i piecz ciasto jeszcze
ok. 13 – 18 min (wszystko zależy od tego jaki macie piekarnik)
Po upieczeniu ciasto ostudź
Wyłóż ciasto dżemem, który musisz wymieszać z sokiem z połowy cytryny – by nie był zbyt słodki!
A teraz rozgrzej masę kajmakową (musi być lejąca)
i polej nią ciasto wypełnione dżemem.
Tak by masa przykryła idealnie cały mazurek.
Udekoruj mazurek świeżymi malinami,
jeśli masz świeże listki mięty wykorzystaj je do dekoracji
Nasz tajemniczy fotograf na stole u pani Gosi wypatrzył
jeszcze jeden mazurek: orzechowo migdałowy.
Wyglądają apetycznie, czy Tobie też cieknie ślinka na ich widok?
przepis do pobrania:
Małgorzata - proszę podaj ile przytyję jak zjem takiego mazurka :)
OdpowiedzUsuńNic. Na Święta liczy się tylko przyjemność!!!
OdpowiedzUsuń