Dzień dobry, tak tak, nie mylisz się,
to już dzisiaj żegnamy Stary i witamy Nowy Rok!
Co prawda nie możemy organizować hucznych imprez,
ale mała domówka z dobra muzyką, ciekawym filmem i pysznym jedzonkiem
to jest to, co tygryski lubią najbardziej :)
Co mówisz? w domu tylko golonka i kiełbasa.....
Od czego masz nas. Pomożemy Ci przygotować szybką, pyszną przekąskę.
Na dzisiejszy wieczór szef kuchni poleca:
Pizzerki z ciasta francuskiego z cukinią, mozzarellą i czerwonym pesto
Czas przygotowania przekąsek (bez zakupów) -30 minut !
za towar zapłaciłam 14,70 zł
Do przygotowania 15 pizzerek potrzebujesz:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- jedna mała cukinia
- słoiczek czerwonego Pesto
- 10 plasterków sera mozzarella (ok 15 dkg)
- ziarna sezamu ( to dodatek- możesz ominąć:) )
Zaczynamy:
Cukinię potnij na plasterki 3-4 mm leciutko! posyp solą. Odstaw.
W tym czasie rozwiń ciasto francuskie
i pokrój jak na zdjęciu- na 15 kwadratów
Ciasto przełóż na blachę, posmaruj czerwonym pesto, tak jak na zdjęciu obok ...
Na pesto połóż plasterek sera mozzarella
Na pesto połóż kawałek cukinii
Delikatnie posyp pieprzem.
Cukinię przed położeniem na pizzerce
lekko osusz papierowym ręcznikiem!
Jeśli masz, możesz pizzerkę posypać ziarnami sezamu, ale nie jest to konieczne.
Tak przygotowane ciasto wędruje do pieca
nagrzanego do 175stopni C na około 15 minut.
Piekarniki są różne- kontrola wskazana!
Pizzerki można jeść na ciepło, ale równie dobrze smakują na zimno.
Można odgrzewać je w mikrofalówce (kilkanaście sekund!)
Życzę Wam smacznego i udanego Sylwestra!
Pozdrawiam Ania S
Szczęśliwego Nowego Roku!
Do szybkiego zobaczenia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz do nas :)