piątek, 30 października 2020

Ciasto marchewkowe z orzechami

Dzień dobry, dawno nie nic  razem nie piekliśmy. Zapraszam Was zatem do kuchni. 
Dzisiaj  porozmawiamy o cieście marchewkowym
 i przygotujemy jedną z jego prostszych wersji.

 

 Co to jest właściwie ciasto marchewkowe?

To słodki placek z tartą marchewką,  popularny w krajach anglosaskich. 
Marchewka mięknie podczas pieczenia, nadając ciastu miękką, gęstą i wilgotną konsystencję.
 
Ciasto marchewkowe bardziej przypomina owocowy chleb, aniżeli tradycyjny, słodki placek: 
najpierw miesza się mokre składniki (tłuszcz, jajka oraz marchew), potem suche (mąkę, sodę, proszek do pieczenia, przyprawy, cukier), a ostatecznie łączy wszystko razem. Surowa masa nie jest gładka, raczej gęsta i grudkowata. 
 
Ciasto marchewkowe można jeść bez dodatków, jednak najczęściej podaje się je z lukrem, kremową polewą z sera białego, posypane kruszonymi orzechami. Czasem ozdabia się je płatkami z cukru przypominającymi marchewkę. Zazwyczaj piecze się je w prostokątnych, podłużnych lub okrągłych foremkach, a podaje pokrojone w kwadraty. W Stanach Zjednoczonych i w Wielkiej Brytanii ciasto marchewkowe można bez problemu kupić w sklepach spożywczych (wersja z przedłużoną datą ważności) lub w cukierniach (świeże).  
 
 
Tyle informacji, teraz przystępujemy do pracy.
Do upieczenia najprostszej wersji ciasta potrzebne będą:
 
 

 
2 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru 
4 duże marchewki 
4 jajka
1 szklanka oleju 
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
2 łyżeczki cynamonu
10 dag orzechów włoskich
  
 
  
 
 
 
Oddziel żółtka od białek. 
Ubij białka na sztywno z cukrem. 
Następnie do białek dodaj żółtka 
(ubijamy tak jak na biszkopt)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Do ubitych na sztywno jajek z cukrem dodaj startą marchewkę delikatnie wymieszaj.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Następnie wlej olej i delikatnie wymieszaj 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, 
cynamonem i sodą i przesiej do miski z ciastem.
Wymieszaj dokładnie!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Na koniec dodaj rozdrobnione orzechy włoskie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ciasto wylej  na wyłożoną papierem blachę.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pieczemy w piekarniku nagrzanym góra/dół 
w temperaturze 180 stopni. 
Czas pieczenia- około 50 minut
lub  do tzw suchego patyczka.  
 
Swoje ciasto piekłam na blaszce o długości 36 cm. Ciasto po upieczeniu ma wysokość około 5 cm
 
 
 
 
 
Bardzo lubię  taką najprostszą wersję ciasta.
 Jest pyszne, wilgotne i można je długo przechowywać.
Ale możesz polać je rozpuszczoną czekoladą, lukrem
 czy posmarować kremem ze śmietanki i mascarpone.
 
życzę udanych wypieków, Ania S




Przepis do pobrania:
 




 
 

2 komentarze:

  1. Wiem że tu są orzechy ja bym zrobiła jednak samo marchewkowe bo mam uczulenie na orzechy pozdrawiam Marysia

    OdpowiedzUsuń
  2. Mario oczywiście możesz upiec ciasto bez orzechów, ale możesz dodać np inne bakalie: rodzynki czy migdały. Polecam ciasto marchewkowe- jest proste do wykonania i pyszne!Ania S

    OdpowiedzUsuń

Napisz do nas :)