Dzień dobry, dzisiaj na warsztat weźmiemy ciasto drożdżowe.
Ale nie będzie to ciasto drożdżowe z kruszonką
Zrobimy drożdżowe ślimaczki cynamonowe.
Cynamonowe drożdżówki, czy jak też je nazywają bułeczki
są idealne na drugie śniadanie czy do popołudniowej kawy.
Do zrobienia ciasto potrzebujemy:
(przepis do pobrania na końcu postu)
są idealne na drugie śniadanie czy do popołudniowej kawy.
Do zrobienia ciasto potrzebujemy:
(przepis do pobrania na końcu postu)
- 1 szklankę mleka
- 3 dkg drożdży
- 1 jajko i 2 żółtka
- 0,5 kg mąki pszennej
- 7 dkg masła
- 5 dkg cukru
- szczyptę soli
Na nadzienie potrzebujemy:
- 1/2 szklanki cukru
- 2 dkg cynamonu mielonego
- 7 dkg masła
- łyżka cukru waniliowego
ZACZYNAMY :)
I.
letnie mleko +drożdże pokruszone+ łyżeczka cukru +łyżeczka
mąki i odstawiamy do wyrośnięcia
II.
Podgrzewamy mleko
Roztapiamy w rondelku masło
Jajko i żółtka wybijamy do miski
Do jajek wsypujemy cukier, szczyptę soli i roztrzepujemy
Do roztrzepanych jajek dodajemy po kolei: mąkę, roztopione masło, połowę mleka, drożdże i opcjonalnie resztę mleka.
Ciasto musi być dość gęste!!!
Ciasto musi być dość gęste!!!
IV.
Ciasto wyrabiamy
i odstawiamy do ciepłego miejsca do wyrośnięcia - około godziny
V.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski i dzielimy na dwie części
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski i dzielimy na dwie części
Ciasto rozwałkowujemy (pamiętaj żeby lekko podsypać je mąką!)
VI.
Smarujemy je roztopionym i chłodnym masłem,
Posypujemy cukrem zmieszanym z cukrem waniliowym
i cynamonem.
Ciasto zwijamy jak roladę i...
tniemy w 1,5-2 cm krążki.
VII.
Ślimaczki układamy na blaszce
i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 0,5 godziny)
Przed wstawieniem do pieca smarujemy je jajkiem rozbełtanym
z mlekiem (1 jajko i 3 łyżki mleka)
Pieczemy w piekarniku nagrzanym góra dół,
u mnie 175 stopni C, przez około 15 minut
VII.
Po wyjęciu z piekarnika
Polukrowane:)
Na łonie natury pałaszowane:)
Przepis do pobrania:
Pozdrawiam , Ania S
Smaczne bułki polecam upiekłam i zjadłam od razu cztery te panie co nie jadły niech sobie upieką serio są przepyszne od razu zdjęcie chciałby się zjeść pozdrawiam serdecznie Marysia 👍🥯
OdpowiedzUsuńMario cieszę się że bułeczki cynamonowe smakowały! Widziałam już zdjęcia jak pomagałaś w pieczeniu, BrawoTY!
Usuń