sobota, 4 kwietnia 2020

Czas na rzeżuchę !

Stopień trudności- łatwe! Zachęcam do pracy całe rodziny!

Został tydzień do Świat Wielkanocnych, czas wysiać rzeżuchę,
 aby w niedzielny poranek udekorować nią 
 świąteczny stół.

Sam/a zdecyduj w czym wysiejesz nasionka.
 Ja w tym roku wykorzystam  filiżankę i szklane osłonki na podgrzewacze. 


  Przygotuj:
* nasiona rzeżuchy
* pojemniczki do wysiew* watę, ligninę, waciki  
   kosmetyczne. 
   W ostateczności  
   można użyć   
   papierowego ręcznika 
   kuchennego




Nasionka namocz w wodzie.
Około pół godziny. Namoczone szybciej wykiełkują


 
Spód pojemniczków w których wysiejesz nasiona wyściel 1 cm warstwą waty 
lub  ligniny
i namocz porządnie wodą 







Kiedy nasionka pokryją się galaretowatą otoczką wykładam je łyżeczką
na watę






 
Wygląda to tak





Żeby zapewnić nasionkom dobre warunki do kiełkowania, 
obsiane pojemniczki włóż do woreczka foliowego
i  postaw w ciepłym nasłonecznionym miejscu.










Możesz prowadzić codzienne obserwacje, 
jak zachowują się nasionka.
 Sprawdzaj  palcem czy wata jest wilgotna. 
Jeśli będzie przesychała polej ją wodą (najlepiej robić to łyżką)
A za tydzień pochwalimy się, co nam wyrosło:) 

Gotowi na wyzwanie?!
Do dzieła!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz do nas :)