Stopień trudności- średnie! Zachęcam do rodzinnego robienia kuleczek!
Ten przepis wymaga smażenia na głębokim oleju,
dlatego proszę abyś zachował/a szczególną ostrożność przy pracy!
Zapraszam Was do mojej kuchni.
Ten przepis wymaga smażenia na głębokim oleju,
dlatego proszę abyś zachował/a szczególną ostrożność przy pracy!
Zapraszam Was do mojej kuchni.
Dzisiaj przygotujemy ziemniaczane kuleczki z chrupiącą skórką. Pyszny dodatek do obiadu, ale też świetny jako
samodzielna przekąska - alternatywa dla frytek:)
samodzielna przekąska - alternatywa dla frytek:)
Pod postem znajdziesz przepis do pobrania:)
Zaczynamy:
Potrzebujesz ugotowane ziemniaki, mąkę pszenną , mąkę kartoflaną,
sól, pieprz, bułkę tartą i olej do smażenia
sól, pieprz, bułkę tartą i olej do smażenia
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę...
Wymieszać z
jajami.
Dodaj mąkę kartoflaną i zwykła mąkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Łyżeczką nabieraj trochę masy i formuj zmoczonymi w chłodnej wodzie
dłońmi,
niewielkie kulki, wielkości małego orzecha włoskiego.
Każdą uformowaną kuleczkę obtocz w bułce tartej.
Z 1 kg ziemniaków wyszło mi około 70 kuleczek wielkości małego orzecha włoskiego
Na patelni lub w szerokim garnku rozgrzej olej, ilość tak jak na frytki.
Wrzucać po 15-20 szt. na rozgrzany głęboki olej.
Smażyć na
piękny złoty kolor na średnim ogniu. Kilka razy zamieszać.
Smaż na
piękny złoty kolor na średnim ogniu, kilka razy mieszając je.
Czas smażenia 1 porcji około 8-10 minut około 8-10 minut
Łyżką cedzakową wyjmij kuleczki na papierowy ręcznik, aby odsączył się olej
I oto masz niebywałą okazję zobaczyć co jadłam w piątek na obiad.
Smażona rybka, kuleczki ziemniaczane z przepyszną chrupiącą skórką i sałatka z sałaty lodowej :)
Przepis do pobrania :
Mmmmnnniaaam wyglądają smakowicie!!!
OdpowiedzUsuńMniammmmm a można z dostawą do domu? Haha chciała bym, najpierw spróbować 2kuleczki, następnie resztę miseczki. Wyglądają znakomicie. Podkradam przepis :)
OdpowiedzUsuńBrać, zagniatać, kulać, smażyć i jeść! Czekam na opinię, anias
Usuń