wtorek, 7 kwietnia 2020

Kuleczki ziemniaczane

Stopień trudności- średnie! Zachęcam do rodzinnego robienia kuleczek!


Ten przepis wymaga smażenia na głębokim oleju,
 dlatego proszę abyś zachował/a szczególną ostrożność przy pracy!


Zapraszam Was do mojej kuchni.

Dzisiaj przygotujemy ziemniaczane kuleczki z chrupiącą skórką. Pyszny dodatek do obiadu, ale też świetny jako
 samodzielna przekąska - alternatywa dla frytek:)



Pod postem znajdziesz przepis do pobrania:)

Zaczynamy:

Potrzebujesz ugotowane ziemniaki, mąkę pszenną , mąkę kartoflaną,
sól, pieprz, bułkę tartą i olej do smażenia


Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę...




 Wymieszać z jajami.
 Dodaj mąkę kartoflaną i zwykła mąkę.  Doprawić do smaku solą i pieprzem. 



Łyżeczką nabieraj trochę masy i formuj zmoczonymi w chłodnej wodzie dłońmi, 
niewielkie kulki, wielkości małego orzecha włoskiego. 


Każdą uformowaną kuleczkę obtocz w bułce tartej. 

Z 1 kg ziemniaków wyszło mi około 70 kuleczek wielkości małego orzecha włoskiego

Na patelni lub w szerokim garnku  rozgrzej olej, ilość tak jak na frytki. 
 Wrzucać po 15-20 szt. na rozgrzany głęboki olej. 
Smażyć na piękny złoty kolor na średnim ogniu. Kilka razy zamieszać.

Smaż na piękny złoty kolor na średnim ogniu, kilka razy mieszając je.
Czas smażenia 1 porcji około 8-10 minut około 8-10 minut

Łyżką cedzakową wyjmij kuleczki na papierowy ręcznik, aby odsączył się olej


I oto masz niebywałą okazję zobaczyć co jadłam w piątek na obiad.
Smażona rybka, kuleczki ziemniaczane z przepyszną chrupiącą skórką i sałatka z sałaty lodowej :)


Przepis do pobrania :


3 komentarze:

  1. Mmmmnnniaaam wyglądają smakowicie!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniammmmm a można z dostawą do domu? Haha chciała bym, najpierw spróbować 2kuleczki, następnie resztę miseczki. Wyglądają znakomicie. Podkradam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brać, zagniatać, kulać, smażyć i jeść! Czekam na opinię, anias

      Usuń

Napisz do nas :)